دوستی در کلام امیرالمومنین
دوستی در کلام امیرالمومنین علیه السلام
۱_إِحْمِلْ نَفْسَک مِنْ أَخِیک عِنْدَ صَرْمِهِ عَلَی الصِّلَةِ»؛
بر خود بدار که به هنگام قطع¬رابطه توسط برادرت با او بپیوندی.
۲_وَ عِنْدَ صُدُودِهِ عَلَی اللَّطَفِ وَ الْمُقَارَبَةِ»؛
به هنگام روی برگرداندش برلطف ومهربانی.
کلمه¬ی«لَّطَفِ» به فتح لام وطاء و «لُّطْف» به ضم لام وسکون طاء به معنای تکرم و نیکی است ؛ یعنی، به هنگامی که او از تو دوری میکند،تو با ملاطفت ومهربانی با وی برخورد کن وبه او نیکی کن تا پیوند دوستی برقرار بماند.
۳_وَ عِنْدَ جُمُودِهِ عَلَی الْبَذْلِ»؛ به هنگام بخل وی بر بخشش.
یعنی هرگاه وی برای کاری از وی خواستی یا چیزی که نیاز داشتی از تو دریغ کرد به دنبال انتقام مباش؛ بلکه تو خودت را نشان بده؛ زیرا«کل اناء بالذی فیه ینزح» از کوزه همان برون تراوَد که در اوست. پس در صورتی که وی انتظار کمک از تو داردبیشتر از انتظارش یاریش کن؛ چونفرمود: بذل وبخشش کن. معلوم میشود باید گشاده¬دستی نمود.
۴_«وَ عِنْدَ تَبَاعُدِهِ عَلَی الدُّنُوِّ»؛ وبه هنگام دور شدن از تو بر نزدیک کردن به او. یعنی، اگر او قصد قطع¬رابطه را دارد، تو سعی کن، این رابطه حفظ گردد.
۵_ «وَ عِنْدَ شِدَّتِهِ عَلَی اللِّینِ»؛ به هنگام درشت¬خویی اوبر نرم¬خویی؛ زیرا در این صورت امید به درمان درشت¬خویی وی میرود ودر دوستی باید سعی کرد هم¬دیگر را جذب نمود، نه آنکه دفع کرد.
۶_«وَ عِنْدَ جُرْمِهِ عَلَی الْعُذْرِ»؛به هنگام جرم او بر پوزش.اگر اشتباهی مرتکب شد و عذری آورد بپذیر و اگر عذری نیاورد، برایش عذری بتراش تا این رفاقتودوستی برقرار بماند.
«حَتَّی کأَنَّک لَهُ عَبْدٌ وَ کأَنَّهُ ذُو نِعْمَةٍ عَلَیک»؛
گویا تو برای او بندهای واو صاحب نعمت توست